Altijd dat eeuwige schuldgevoel

Altijd dat eeuwige schuldgevoelAltijd dat eeuwige schuldgevoel. Hoe kom je er vanaf. Zover het laten komen, dat je wel voor jezelf moet kiezen. En dan, als je het hebt gedaan, voel je even de opluchting. Hoe moeilijk het ook was. Hoe rot het er ook uit kwam. En dan, de volgende dag, alsof je een kater hebt. Dat schuldgevoel duikt weer op. Altijd dat eeuwige schuldgevoel. Net alsof voor jezelf kiezen en opkomen niet mag.

Altijd een schuldgevoel

Velen met jou, wandelen ditzelfde pad, altijd een schuldgevoel, als ze een keer nee zeggen, voor zichzelf kiezen. Zich ergens achter verschuilen. Ja, de dokter heeft gezegd dat ik een week rust moet nemen. Want het zelf zeggen, nee, niet doen. Eng, dat mag niet.

En zelfs als ze een leugentje gebruiken, dan voelen ze zich nog schuldig. Waar komt dat schuldgevoel vandaan? We vragen het aan een medium van Spiritueel Den Haag. Vertel ons eens, medium Yvonne, hoe komt het dat zoveel mensen zich schuldig voelen, als ze eindelijk voor zichzelf kiezen?

Nou, dat is niet zo moeilijk. Ze hebben niet geleerd zichzelf belangrijk te vinden. Op geen enkele manier hebben ze dat ervaren. In het gezin waarin ze zijn opgegroeid, heerste een strak regime. Daar moesten ze naar luisteren, aan de regels voldoen. Vooral in de ogen van hun opvoeders niet lastig zijn, stil zijn, gehoorzamen.

Dit is nog steeds de norm en volgens ons, mediums en paragnosten van Spiritueel Den Haag, een heel nare manier van opvoeden. En het gebeurt overal hè, niet alleen thuis, ook op school. Zo ontwikkel je als vanzelf een schuldgevoel. Je hebt toch op geen enkele manier gevoeld dat je iets in de melk te brokkelen hebt, of belangrijk te zijn.

Maar er komt nog iets anders bij, geeft medium Yvonne van Spiritueel den Haag aan, waardoor dat schuldgevoel er altijd is. Dat komt voort uit opvoeding. Kinderen zijn luidruchtig, speels, beweeglijk en moeten alles nog leren. De manier waarop ze het leren, verdient geen schoonheidsprijs. Daarbij komt, dat ouders zich van te voren niet zo heel veel realiseren op gebied van als de kinderen er eenmaal zijn.

Ze moeten hier tijd insteken, hun patronen op aanpassen. Dat vinden veel mensen moeilijk. Tel daarbij op dat kinderen onderzoekend zijn en daardoor de regels niet altijd hanteren. Dan worden die ouders, die toch al veel aan hun hoofd hebben, op een gegeven moment boos.

Dan moeten de kinderen het ontgelden en dan krijgen ze te horen. Heb je aan jezelf te danken he. En kijk daar komt dat schuldgevoel vandaan. Als iemand voor zichzelf kiest, dat mag helemaal niet, is uit den boze. Daarom doen mensen het ook niet, want dan wordt de ander boos en ja, dat heb je aan jezelf te danken.

Wij van Spiritueel Den Haag hebben vaak gesprekken hierover, geeft medium Yvonne aan. Dit is niet een geval op zich. Neem van ons aan dat dit praktisch overal gebeurt. En wat dit dus betekent als je later groot bent.

Dan durf je dus nooit voor jezelf te kiezen. Spontaan en enthousiast te zijn. Dat mocht niet en sterker nog, je werd er voor gestraft en dat had je aan jezelf te danken. Daarnaast ook bang voor de reactie van de ander.

Hoe kom je hier vanaf medium Yvonne? Door gesprekken met ons van Spiritueel Den Haag te voeren. Tijdens die gesprekken zetten wij een bewustwording in gang, en ga je aan de slag om wel je spontaniteit, je eigenheid als mens te gaan laten zien. Dat te gaan durven en je daarna trots te voelen. En dat als een overwinning te gaan ervaren. Dat jij er mag zijn, zoals je bent. Dat is best een lange weg. Maar er is geen weg terug. De kracht van de liefde zal je net zolang pushen, totdat je je niet meer schuldig voelt om voor jezelf te kiezen. Ieder mens heeft bestaansrecht!