Er moet altijd een zondebok zijn

Er moet altijd een zondebok zijnEr moet altijd een zondebok zijn. Zolang als de mens leeft, zo lang bestaan er zondebokken. Het liefst wijst de mens naar een ander, als hem iets niet bevalt. Hand in eigen boezem steken en bij zichzelf te rade gaan, dat die altijd in alles een eigen aandeel is. Is de mens wereldvreemd.

In feite is alles actie en reactie. Zeg jij niets in een relatie, vind je alles goed, dan is dat jouw actie. Dan zal de ander op een gegeven moment de regels gaan bepalen. Andersom werkt het precies hetzelfde.

Ben jij degene die alles beslist, zal de ander daar eerst in meegaan, liefde vraagt tenslotte om iets. Je legt je er dan bij neer. Je ziet het vaak terug bij ouderen, waarbij de een zich geschikt heeft in dit lot. Linksom of rechtsom, deze manier met elkaar omgaan, is niet oké. En zal op een gegeven moment escaleren.

De mens wil vrij zijn en dan bedoelen we niet een paar weken vakantie, waarbij je niet naar je werk gaat en de tijd voor jezelf kan indelen. Met vrij zijn, wordt bedoeld. Vrij van doen en laten, vrij in in de geest. Wil je dit bereiken kan er geen sprake zijn van overheersing. Door wie dan ook.

Ook een overheid heeft de neiging wetten en regels te maken, waardoor mensen zich niet vrij meer voelen. Worden de touwtjes dan nog strakker aangetrokken en de mens tot zondebok gemaakt. Gaat ook dit een keer escaleren.

Daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn. Dat is zo logisch als wat, zullen medium en paragnosten van Spiritueel Den Haag zeggen. Zolang er een zondebok wordt aangewezen, gaat de ander in de verdediging. Die voelt zich niet vrij. Op een gegeven moment ontstaat er ruzie. Gebeuren er dingen die niet door de beugel kunnen. De vraag is dan wie is de zondebok. Diegene naar wie gewezen wordt, of is dat degene die naar de ander wijst. Of zijn ze het beiden?

Schijnbaar is er in elk mens iets aanwezig waardoor die lang niet alles pikt van een ander. Je kunt het wel opstapelen. Als jij altijd van je ouders hoort dat jij het zwarte schaap van de familie bent. Dan zul je op een gegeven moment je biezen pakken, zodra het kan. Het kan namelijk echt niet zo zijn, dat je altijd de zondebok bent.

En dit geldt ook in relaties. Kleineren, manipuleren, de ander willen veranderen. Vertellen wat die wel en niet mag doen. Wijzen op fouten. Allemaal een manier van het aanwijzen van een zondebok. En de ander is geweldig! Echt niet.

Daar komt die vanzelf achter. Diegene die een toontje te hoog zingt, zal het weten. Diegene die een toontje te laag zingt ook. En die mensen die spreken wij elke dag als medium en paragnost van Spiritueel Den haag. Ze voelen zich of niet gezien en gehoord. Ze zijn de zondebok. Niemand die er voor hun is, of begrijpt. Relaties nooit blijven bestaan.

Twijfels alom. Als je als kind als zondebok bent aangewezen, is het op volwassen leeftijd heel moeilijk je eigenwaarde te vertegenwoordigen. Die heb je van jezelf nog iet gezien en gevoeld. Waar moet je die uit putten dan? Maar wat eigenlijk nog erger is, dat we eigenlijk nooit echt naar onszelf kijken. Want ook voor deze zondebok geldt. Wel eens gekeken hoe jij je opstelt naar anderen?

Laat je alles maar gebeuren, ligt er ook een zondebok bij jezelf. Andersom geldt dit ook. Als iemand altijd wijst naar een ander, ook die zal op een gegeven moment met lege handen komen te staan.

Misschien wordt het eens tijd om in situaties waar jij je niet gelukkig bij voelt, naar binnen te keren en zelfonderzoek te doen. En te kijken waar zit mijn eigen zondebok verstopt. Weet je dat, zul je zien, verander je.

Er blijven dan uiteraard situaties over waar je zeker wel naar mag wijzen. Als iemand jou zijn wil wil opleggen, waardoor jij aan alle kanten beperkt wordt in je vrijheid. Bij ouders en een partner kun je weglopen. Een overheid die dit flikt, niet. Dan zullen de mensen en masse in opstand komen. Dat zien we geregeld gebeuren.

Waarmee wij van Spiritueel Den Haag zeggen, we zijn er nog lang niet om op een menswaardige, zonder overheersende manier met elkaar om te gaan. We planten wel zaadjes bij iedereen met wie we in gesprek komen. En zo waaiert het steeds meer uit.