Je zal maar toxische ouders hebben gehad

toxische oudersJe zal maar toxische ouders hebben gehad. Je zult als kind in een nestje belanden met toxische ouders. Voor jou als kind een hel en op latere leeftijd getraumatiseerd. Veel ouders hebben van zichzelf niet in de gaten dat ze toxisch zijn. Ze beseffen dan dus ook vaak niet wat ze hun kinderen aandoen.

Natuurlijk is het wennen als ouder, als er ineens een baby is. Die zorgt voor een heel andere dag en nachtritme, slapeloze nachten. Een handboek voor opvoeding bestaat niet. En we gaan er vanuit dat elke ouder het wel weet. Dat blijkt in de praktijk toch echt niet zo te zijn. Anders zouden niet zoveel mensen op volwassen leeftijd met trauma’s uit hun jeugd rondlopen en moeite hebben met het aangaan van relaties, geeft kaartlegster Galina van Spiritueel Den Haag aan.

Wij spreken deze mensen bij Spiritueel Den Haag dagelijks. Zonder dat ze er weet van hebben opgegroeid te zijn door toxische ouders. Ze zijn niet anders gewend en denken dat het normale situaties zijn geweest. Dat zijn het niet.

Kunnen we de schuld daarvoor bij de ouders neerleggen? Aan de ene kant wel, maar ook zij zijn getraumatiseerd aan kinderen begonnen. Het is een cirkel die maar doorgaat en niet doorbroken wordt. We zien inmiddels wel mensen die aan de slag zijn gegaan met zichzelf. Wij ondersteunen ze daarbij als mediums en paragnosten. Zodat zij hun kinderen wel een veilig nest kunnen bieden.

Vaak komen ze onzeker, in paniek, alles verloren en kwijt bij ons. Ze stellen dan allerlei vragen, waar uit we kunnen opmaken dat hun jeugd op geen enkele manier liefdevol is geweest. Ze zijn ten einde raad, zoeken op internet naar hulp. Schamen zich ook vaak voor zichzelf, wat helemaal niet nodig is. Spirituele hulp is laagdrempelig en om die reden vaak het eerste waar naar wordt gegrepen.

Op Spiritueel Den Haag vind je vaak spirituele hulpverleners die ook gespecialiseerd zijn in hulpverlening. Ze zijn relatiecoach, stress counselor, therapeut en wat is er niet fijner dan de telefoon te pakken en direct geholpen te kunnen worden. Dat is echt de kracht van Spiritueel Den Haag, geeft kaartlegster Galina aan.

De gesprekken gaan echt niet alleen om het leggen van kaarten en een toekomstvoorspelling meer. Ze zijn gericht op psychische ondersteuning, persoonlijke groei en in eigen kracht komen te staan.

Wat verstaan we onder toxische ouders? Het zijn ouders die het uiterste van hun kinderen vergen. Ze mogen geen fouten maken, moeten overal de beste in zijn. Met straffe hand opgevoed. Voor deze kinderen is er sprake van een constante druk om te presteren. Ze lopen op hun tenen.

De aanpak van de ouders is dwingend en er is geen ruimte voor eigen inbreng. De toekomst van de kinderen staat vast en moet voldoen aan het ideaalplaatje van de ouders. Kinderen worden voor alles beschermt. Gaan niet naar feestjes, leren dus ook niet sociaal met anderen om te gaan. Ze hebben geen enkele vrijheid en voelen zich niet vrij en onafhankelijk.

Deze kinderen hebben geen eigen mening ontwikkeld, zijn overal bang voor, heel erg onzeker en afhankelijk van anderen. Qua liefde hebben ze niets meegekregen wat naar voren komt, zodra ze een relatie aangaan.

Ze kiezen voor de eerste de beste, omdat ze zich eindelijk geliefd voelen. Zich op volwassen wijze staande houden kennen ze niet. Ze hebben bij alles wat ze doen of zelf zouden willen doen, schuldig. En deze mensen die spreken wij, geeft kaartlegster Galina van Spiritueel Den Haag aan. Wij vangen ze op. Beantwoorden hun vragen, maar sturen ze ook op een liefdevolle manier naar eigenliefde en onafhankelijkheid. Dat maakt het werk van spirituele hulpverleners ook zo erg mooi. Deze mensen die zijn opgegroeid bij toxische ouders zien opbloeien en hun eigen leven op een gegeven moment vorm durven te gaan geven